Op welke punten moet ik mijn drukproef controleren?

Om er zeker van te zijn dat wij gaan drukken wat jij wilt hebben, laten we je altijd een digitale drukproef goedkeuren voordat we gaan produceren.

Het is heel belangrijk dat de laatste controle door jou goed gedaan wordt, want dit is de laatste check voordat de productie start. Na goedkeuren kan je je bestand niet meer aanpassen! Houd rekening met de deadline voor het goedkeuren om de verwachte leverdatum te halen.

Controleer op eventuele fouten in het ontwerp, maar ook op bijvoorbeeld spelfouten. De e-mail van de drukproef kan ook waarschuwingen bevatten over hoe geschikt jouw bestand is voor het product dat je bestelt. Let hier goed op! Controleer deze punten om te zien of je drukproef er uit ziet zoals je wilt:

Formaat
Op de website bestel jij jouw gewenste formaat. Soms kan het zijn dat het formaat van het bestand niet helemaal overeen komt met het formaat wat besteld is. in dit geval schalen wij het bestand naar het bestelde formaat zodat het alsnog goed geprint kan worden. Echter als wij het bestand dusdanig aan moeten passen zodat de hoogte en breedte verhouding aangepast wordt, dan sturen we je geen drukproef. Je krijgt dan van ons bericht met meer informatie om het probleem op te lossen.

Resolutie
Dit is misschien wel 1 van de belangrijkste factoren voor een mooi product. Met resolutie bedoelen wij het aantal pixels (dots) per inch die bijvoorbeeld foto's zitten. dit zijn allemaal hele kleine vakjes met een kleur die samen een afbeelding vormen. Het kan dus zijn dat als je weinig dots hebt een afbeelding minder scherp is dan waneer je hier meer van hebt. Het aantal dots kan je niet altijd zelf bepalen, dit gebeurt meestal door het apparaat waarmee een afbeelding om element gemaakt is. Websites gebruiken 72DPI, bij drukwerk raden wij 300DPI aan! Het kan dus zijn dat een logo van jouw website niet scherp genoeg is voor drukwerk. Je zult hier dan een waarschuwing van ons voor krijgen. Je kunt dan zelf bepalen of je toch wilt afdrukken met een wellicht minder scherp resultaat, of dat je actie wilt ondernemen om een scherper bestand aan te leveren.

Tekstmarge
De tekstmarge is heel belangrijk voor een juist product. Deze marge zorgt er voor dat jouw tekst niet te dicht tegen de rand zal staan of wordt afgesneden. Er is 4mm aan elke kant nodig om een veilige marge te creëren. Als we bijvoorbeeld een A4 formaat product gaan drukken moet de tekst binnen de maat 206x293mm staan. Dit is dus net iets kleiner dan het uiteindelijke A4 product zodat de tekst goed leesbaar is. Heb je een ander formaat product? Check dan even de maten en trek 4mm van alle buitenranden af om tot het maximale tekstoppervlak te komen.

Afloop (bleed)
De afloop marge is en belangrijk onderdeel van deen drukbestand. Deze marge zorgt er voor dat je geen witte randjes om jouw drukwerk heen krijgt. Tijdens het afwerken of uitsnijden kan het voorkomen dat de machine er een milimeter naast zit, als het ontwerp stopt op het exacte formaat kan je dus een wit (onbedrukt) randje krijgen. Om dit te voorkomen kan je het beste 3mm aan elke kant aanleveren (6mm lengte x 6mm breedte) om dit risico weg te nemen. Zie hieronder een voorbeeld.

Keur de drukproef goed door middel van de groene knop 'Start productie'.
Houd er rekening mee dat deze niet meer gewijzigd kan worden na het goedkeuren!

Let op dat we in eerste instantie je drukproef tonen zoals het er bedrukt uit zou komen te zien. Je kunt een technische variant van je drukproef downloaden op de 'controleer je drukproef' pagina. Als wij al belangrijke afwijkingen hebben gezien tijdens het controleren dan laten we je dit weten via de mail met onze drukproef. Je hoeft dus eigenlijk alleen deze opmerkingen te checken en te kijken of je drukproef eruit ziet zoals jij zou willen.